Apeldoorn – der Niederlande Austausch

Seit dem Frühjahr 2014 gab es am RSG einen englischsprachigen Austausch mit der KSG (“Koninklijke Scholengemeenschap“) in Apeldoorn, Niederlanden. Drei Tage besuchten unsere Schülerinnen und Schüler der Jg. 8 die Austauschpartner in Apeldoorn, um dort neben dem Kennen lernen der niederländischen Kultur und Lebensweise auch gemeinsam an einem europäischen Projekt zu arbeiten. Der dreitägige Gegenbesuch der niederländischen Austauschschüler erfolgte dann im Herbst des selben Jahres. Leider wurde dieser Austausch von Seiten der KSG 2018 aufgelöst. Das löste bei unserer Schülerinnen und Schülern eine große Enttäuschung aus, wie man an diesem Beitrag sieht. Wir hoffen, dass wir bald wieder einen Austausch mit den Niederlanden anbieten können.

Holland dumps the RSG

On March 30, 2018 the RSG and the KSG, our partner school in Holland wanted to make an exchange with 25 people. But then the Holland exchange was cancelled by the Dutch school, without reason. A trip to Malta or England was supposed to be the replacement for the RSG group.

Every year an exchange

In March 2018 the RSG wanted to make an exchange to Holland, like in the years before. Everybody from year 8 at the RSG could enjoy the trip, but then the exchange was cancelled by the Dutch school.

The bad news

Shortly before the Easter holidays the exchange was cancelled and the students were shocked!

The replacement

The new idea from Mrs. Zuber and Mrs. Nost-Kurt was a replacement. A three days trip to Malta or England, unfortunately this was too expensive for most of the families. The price of this trip was about 600€ – in comparison: the price of the Holland exchange was about 250€. They wanted to go by bus or plane to Malta or England.

No exchange in this year

In the next days, not enough students were interested in Malta, and we were told that there will be a new exchange in year 9.

The next year project

So there will be a new EU project at the RSG with a new school in Holland or a different EU-country, which won’t be cancelled by each school.

If you like this, you may enjoy the next exchange!

By Alina, 8c, 2018