Niederlande-Austausch

Seit dem Frühjahr 2014 gibt es am RSG einen englischsprachigen Austausch mit der KSG (“Koninklijke Scholengemeenschap“) in Apeldoorn, Niederlanden. Drei Tage besuchen unsere Schülerinnen und Schüler der Jg. 8 die Austauschpartner in Apeldoorn, um dort neben dem Kennen lernen der niederländischen Kultur und Lebensweise auch gemeinsam an einem europäischen Projekt zu arbeiten. Der dreitägige Gegenbesuch der niederländischen Austauschschüler erfolgt dann im Herbst des selben Jahres.
Mit dem Austausch nach Apeldoorn ist es uns gelungen einen englischsprachigen Austausch zu etablieren, der durch die kurze Anreise und den kurzen Aufenthalt geringe Kosten verursacht. Gleichzeitig werden diese Kosten durch die Förderung der EU im Rahmen des Projektes „Erasmus+“ weiter reduziert.Eine ersten Eindruck des Austausches vermittelt das „Exchange Log“ eines unserer Austauschschüler:

Tuesday 6 May 2014
After my exchange partner showed me the school, we had the hip hop workshop. The man who did it, was really cool and it was funny too. After that we went into the city centre of Apeldoorn for taking photos for a topic. Ours was „Dutch language´´. Apeldoorn is a very nice city but definitely much bigger than St. Augustin.

Wednesday 7 May 2014
Amsterdam: Amsterdam is a very big and beautiful city with many canals and great sights and museums. Also most people were driving a bike.
Visit to Amsterdam: After we had arrived in Amsterdam we were divided into two groups. Soon after that we were visiting the Rijksmuseum and the Jewish History Museum. Both museums were very interesting. In the Rijksmuseum I liked the painting „The Nightwatch´´ best. But also the history of the Jewish people in Amsterdam was very new and interesting to hear. After lunch, we made a bike tour through Amsterdam. We went through the center but also through pretty parks. In the evening we went back to Apeldoorn by bus.

European project at school
With our photos from the first day and cartoons (a German one and a Dutch one) we did a presentation with iPads. First it was difficult to find a good cartoon but at the end the presentations went well. At the end of the presentation we had to sing a German or a Dutch song. That was quite funny!!!!

Staying at the host family
I told my host parents something about my family and I tried to find a subject we are both interested in. My host parents could speak English well, so it was really easy to speak with them. Also they were very nice and hostly to me.It was really easy for me to communicate with my host family because we could speak very much together, for example about the holidays, the Eurovision Song Contest or about our daily lives. The family members communicated also well with each other. It was easy to speak English for me and the parents of my exchange partner, especially the mother, could speak English very good. I learned that English is a very important language for the Dutch people. There are only some little differences between the live in the Netherlands and in Germany. For example the meal is a little bit different, the Dutch eat more cheese, and also the culture. I loved this part of the exchange really, because my exchange partner and my host family were very cool and also the program was really nice!!! But maybe the exchange could have been longer.

Flagge Nl
Wappen Apeldoorn